Saps llegir l'etiqueta energètica dels electrodomèstics?

Saps llegir l'etiqueta energètica dels electrodomèstics?

⏳ 2 minuts de lectura

Si vols estalviar electricitat (aquí t'expliquem per què ho hauries de voler), optar pels electrodomèstics més eficients pot marcar la diferència. A la cuina hi ha diversos electrodomèstics, com la nevera, el forn, el microones o les plaques vitroceràmiques i d'inducció, que són alguns dels que més consum elèctric tenen.

Les etiquetes europees d’índex d’eficiència energètica estan presents en sistemes de refrigeració, neveres, rentadores, assecadores, rentavaixelles, forns, televisors, bombetes i, fins i tot, vehicles i pneumàtics. Des del 2021 tenen una escala que va de la A a la G, essent la A la categoria que menys energia consumeix.

Etiqueta Energètica

Etiqueta d'eficiència energètica d'electrodomèstics de la Unió Europea. European Union, 2020.

Els electrodomèstics per refrigerar, com les neveres o els congeladors, tenen una etiqueta amb l’índex d’eficiència energètica. L'índex és una xifra que indica el consum anual d’energia del teu aparell en relació amb el consum de referència mitjà d’aquell tipus d’electrodomèstic.

Etiquetes per a neveres (EEI és l’índex d’eficiència energètica)

           <10

    10≤ EEI <20

20≤ EEI <35

35≤ EEI <50

50≤ EEI <65

65≤ EEI <80

80≤ EEI <100

 

L’etiqueta també indica el consum anual en KWh.

💡 SABIES QUÈ...?

Optant per electrodomèstics de les categories més eficients quan els hagis d’adquirir o renovar, reduiràs la teva factura elèctrica i podràs amortitzar-los més ràpidament.

En qualsevol cas, l’estalvi es pot aconseguir tant a partir de la utilització d’aparells eficients com amb bons hàbits. Per exemple:

  • Utilitzant els mètodes de cocció que menys electricitat gasten (el forn sol ser el que més consumeix).
  • Aprofitant l’escalfor residual per acabar de cuinar els plats.
  • Minimitzant les vegades que s’obre la nevera.
  • Estenent la roba perquè s'assequi en comptes d’utilitzar una assecadora, un electrodomèstic que consumeix molta electricitat.

📝 EN RESUM

  • Les etiquetes d'eficiència energètica et donen una orientació sobre el consum elèctric i d'altres recursos d'un aparell.
  • Optant per invertir en els electrodomèstics més eficients aconseguiràs estalviar energia i amortitzar-los més ràpidament.
  • L'estalvi elèctric s'ha de fer tant amb aparells eficients com amb bons hàbits.

 

💡 ALTRES TEMES QUE ET PODEN INTERESSAR