La climatització de les llars, clau per reduir el consum energètic

La climatització de les llars, clau per reduir el consum energètic

⏳ 3 minuts de lectura

Índex

  1. La climatització, l'ús al qual es destina més energia 
  2. Com estalviar en climatització?
  3. I si soc una empresa, com puc estalviar electricitat?
  4. El consum energètic en la climatització de les llars: en resum


La climatització, l'ús al qual es destina més energia

Al primer article d'ON/OFF, el blog d'energia i sostenibilitat de FEDA, t'explicàvem les diverses àrees sobre les quals es pot actuar per aconseguir el gran repte global que tenim de l'estalvi de consum elèctric. Com dèiem, l'estalvi energètic es pot aconseguir actuant sobre diversos grans fronts i la climatització és un dels més importants.

El 2021 més d’un 64% del consum domèstic d’energia a Europa es va dedicar a l’escalfament de la llar. Evidentment, aquesta xifra pot variar depenent de la zona geogràfica on et trobis i a Andorra, amb uns hiverns durs pel que fa a les temperatures, pot arribar a ser fins i tot més important.

La conclusió, però, és clara. La climatització és l’apartat principal del consum energètic de la llar. Per tant, si utilitzes l’energia elèctrica per escalfar la teva llar, és un camp on pots estalviar molt, com explica el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé.


Com estalviar en climatització

L’estalvi en calefacció es pot aconseguir utilitzant aparells eficients i moderns. Els sistemes basats en aerotèrmia, per exemple, poden reduir dràsticament el teu consum elèctric. Malgrat això, sense grans inversions es poden aconseguir també molts resultats.

Aïlla el millor que puguis portes i finestres: instal·la els millors vidres que et puguis permetre (l’última tecnologia d’aïllament de llars, aposta pel triple vidre) i assegura’t que les zones de segellat, per on es pot colar l’aire fred, estan en bon estat.

Configura adequadament els termòstats. Són els teus grans aliats per a l’estalvi: una temperatura de 21ºC durant el dia és considerada una temperatura de confort. A la nit, és més saludable baixar la temperatura per a un bon descans

Termostat diaTermostat

Però sobretot no t'oblidis dels bons hàbits: apaga la calefacció si tens la finestra oberta! 

D'altra banda, si et trobes en l'àrea d'influència de les xarxes de fred i calor de FEDA Ecoterm, aquesta pot resultar una alternativa molt eficient per a la teva climatització i molt sostenible per al país.


💡 SABIES QUÈ...?

Els termòstats intel·ligents són cada vegada més assequibles i fàcils d'instal·lar: els més avançats t'ajudaran amb els teus hàbits aprenent les teves rutines i fent-te consells de programació de la temperatura amb l'objectiu d'estalvi.

I si soc una empresa, com puc estalviar electricitat?

La major part dels consells que tens en aquest article es poden aplicar als comerços, oficines i altres empreses. Per exemple, és important seguir els consells quant a la temperatura de la calefacció, ja que sovint són espais que la utilitzen durant moltes hores al dia. Els teus companys i clients t'ho agrairan.

T'aconsellem, a més, que consultis amb un professional si la teva potència contractada és l'adequada i si la tarifa amb discriminació horària et pot beneficiar. Amb els gestos d'eficiència energètica et sumes als objectius del desenvolupament sostenible, fent les ciutats i comunitats més sostenibles i consumint i produint responsablement.

📝 EN RESUM

  • En el consum domèstic d'energia, la climatització de la llar representa el percentatge més alt.
  • Configurar adequadament els termòstats és clau per estalviar energia en calefacció i climatització i, per tant, cuidar el planeta.
  • Els espais comercials també ha de seguir les recomanacions, perquè estan moltes hores en marxa.

 

💡 ALTRES TEMES QUE ET PODEN INTERESSAR