Consells de bon ús: electrodomèstics i il·luminació

Dues de les aplicacions més rellevants de l’electricitat en la vida quotidiana són la utilització dels electrodomèstics i la il·luminació.

Els aparells electrodomèstics faciliten i milloren la nostra qualitat de vida. Mantenint el nostre compromís de servei, des de FEDA us oferim alguns consells de bon ús esperant que us siguin d’utilitat per estalviar energia i allargar la vida útil dels aparells, així com per contribuir a un major respecte del medi ambient sense renunciar al confort.

L’etiqueta energètica

Un dels elements essencials que heu de tenir en compte en el moment de comprar un electrodomèstic és l’etiqueta energètica. L’etiqueta és fruit d’una normativa de la Unió Europea i serveix per identificar de forma senzilla i concreta l’eficàcia i les prestacions de l’aparell. L’element més destacat de l’etiqueta és l’indicador de la classe, que ens informa sobre l’eficàcia energètica mitjançant unes lletres (de la A+++, la més eficaç, a la D, la menys eficaç). Comprar un aparell de les classes A+++ o A++ us suposarà una despesa més gran que si n’escolliu un d’una classe inferior, però a mitjà termini recuperareu el cost suplementari gràcies a l’estalvi d’energia i a la consegüent disminució de la factura d’electricitat.

L’ús dels electrodomèstics

En aquesta pàgina us oferim un consell bàsic per a cada un dels electrodomèstics més usuals en una llar, així com sobre l’ús de l’aigua calenta sanitària i de la il·luminació. Si voleu ampliar la informació només cal que premeu damunt del nom de l’electrodomèstic que us interessi.

  • La rentadora

Ajusteu la temperatura del rentat a les vostres necessitats puntuals: un cicle a 30ºC o a 40ºC consumeix entre 3 i 4 vegades menys que un a 90ºC.

  • L’assecadora de roba

Perquè la roba s’assequi més de pressa, utilitzeu a la rentadora un programa amb una velocitat d’assecat de 800 revolucions, o més, per minut, i poseu la roba ben escorreguda a l’assecadora.

  • El rentavaixelles

Ompliu el rentavaixelles al màxim, ja que consumirà la mateixa energia que si està buit; sinó, feu servir el programa econòmic, que us farà estalviar fins al 25% d’electricitat.

  • La cuina vitroceràmica

Si el recipient deixa al descobert dos o tres centímetres de la zona de cocció, perdreu la meitat de l’energia consumida.

  • El forn

Procureu no obrir el forn innecessàriament. Cada vegada que ho feu es pot perdre fins al 20% de la calor acumulada.

  • El forn microones

No utilitzeu recipients ni elements metàl·lics: no deixen passar les ones i poden avariar l’aparell.

  • El frigorífic i el congelador

No reguleu el termòstat del frigorífic per sota de 5ºC i col·loqueu un termòmetre a l’interior per verificar la temperatura. No obriu i tanqueu sovint la porta del congelador, d’aquesta manera consumirà menys energia.

  • L’aigua calenta sanitària

Dutxar-se és estalviar: consumireu tres vegades menys energia que si preneu un bany.

  • La il·luminació

Amb una làmpada de baix consum tindreu un consum d’electricitat molt més reduït (entre 3 i 5 vegades menys, segons les condicions d’ús) que amb una làmpada incandescent tradicional.