El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra publica aquest dilluns una modificació al decret de modificacions temporals de les tarifes elèctriques que es va aprovar la setmana passada per aplicar rebaixes a les empreses afectades per les mesures contra el coronavirus.

El Decret aprovat la setmana passada preveia una rebaixa del 100% de la factura elèctrica a les empreses obligades a tancar per les mesures de prevenció contra el coronavirus, i un descompte del 80% per a aquelles subjectes a torns de guàrdia o permanències. Això, però, deixava les empreses i autònoms que s’han vist forçats a aturar l’activitat per la situació, sense poder beneficiar-se d’aquests descomptes.

El Decret aprovat aquest dilluns, doncs, incorpora totes aquelles empreses i professionals que han tancat a causa de la situació tot i no estar-hi obligades.

Aquesta modificació, a més, també incorpora com a element nou el fet que les empreses que tenen una activitat estacional, és a dir, que habitualment ja cessen l’activitat en acabar la temporada d’hivern, podran beneficiar-se de la mesura només fins a la data de tancament prevista normalment.

Des de l’aprovació d’aquesta mesura, el passat dimecres 25 de març, FEDA ja ha registrat més de 1.500 sol·licituds de descompte a través del web https://www.feda.ad/per-empreses/MesuresCovid19. Totes aquelles empreses o professionals que ja hagin fet la sol·licitud no han de tornar a fer-la.

Pel que fa a la durada del descompte, aquest s’aplicarà a partir del moment en què es faci la sol·licitud, però els dies que hagin transcorregut des del cessament de l’activitat professional fins a la data de la sol·licitud es recuperaran amb el descompte del mateix nombre de dies un cop represa l’activitat.

Tal com ja es va informar en l’aprovació del primer decret, les altres entitats distribuïdores d’electricitat també aplicaran aquests descomptes per tal que el benefici sigui igual per a totes les empreses i autònoms del país. En aquest sentit, i amb la voluntat que l’impacte sobre les mútues sigui limitat, FEDA assumirà part del cost que això suposarà, ja que retornarà a les distribuïdores l’import de la compra d’electricitat que aquestes no puguin cobrar als seus clients.

Mesures ja aplicades

Aquesta mesura se suma a la possibilitat d’ajornar o fraccionar el pagament de les factures de l’electricitat fins a 12 mesos sense interessos, que es va anunciar la setmana passada i que ja ha tingut una bona acollida per part dels empresaris i autònoms. En aquest cas, no només s’hi poden acollir les empreses que han hagut de tancar o reduir l’activitat, sinó que totes les empreses i autònoms del país ho poden sol·licitar.

A més, de cara als particulars, FEDA també va acordar no efectuar cap tall de subministrament elèctric mentre durin les mesures excepcionals pel coronavirus. Així, no es talla la llum encara que es detectin impagaments.