La xarxa de calor de FEDA Ecoterm arriba al carrer Prat de la Creu

Jordi Travé, Albert Moles i Conxita Marsol (Comú d'Andorra la Vella)

Aquest matí han començat les obres de la primera fase de la reforma del carrer Prat de la Creu, durant la qual s’actuarà en un tram de 550 metres per instal·lar-hi la nova fase de la xarxa de calefacció urbana que FEDA Ecoterm està desplegant al centre de la parròquia i l’embelliment d’una part del carrer. El tram que es reforma correspon a la voravia que acull, entre d’altres, l’Edifici administratiu del Govern, l’aparcament Centre Ciutat i el futur casino.

Amb les obres també s’arranja el sistema d’enllumenat públic, la recollida d’aigües pluvials i el paviment del tram de Prat de la Creu que s’estén entre els carrers del Consell general i de la Roda (a pocs metres de la intersecció entre Prat de la Creu i Bonaventura Armengol).

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha assenyalat que el projecte és “molt important per a la parròquia”, pel que suposa en la implantació d’energies netes en una zona amb molts habitatges i negocis, i perquè implica una via de circulació molt important. En aquest sentit, ha ressaltat que les obres provocaran algunes alteracions puntuals en el trànsit però que no preveuen talls importants.

Els treballs estan sufragats majoritàriament per FEDA Ecoterm perquè es fan coincidint amb el desplegament de la xarxa de calor a la qual es podran embrancar els edificis de la zona. El cost total dels treballs és de prop de 3 milions, dels quals la filial de FEDA n’assumeix 1,71 i el Comú 1,16. A més, Andorra Telecom es farà càrrec d’un import de 35.923 euros corresponent a la millora de la xarxa de serveis.

Aquesta nova fase de la xarxa de calor, sumada al desplegament que s’està duent a terme a la zona del camí Ral que acabarà al principi de la tardor, permetrà incrementar el nombre de clients entre aquest any i el vinent en 24 edificis, l’equivalent a 785 llars tipus. 810 metres de xarxa que estalviaran més de 2.100 tones d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, aprofitant l’energia que es produeix amb la valorització de CTRASA.

En aquest sentit, el director general de FEDA, Albert Moles, ha destacat la importància del desplegament de les xarxes de calor i fred en un context com l’actual, en què l’estalvi de consum elèctric és més necessari que mai i en què l’aposta per la sostenibilitat és inajornable. El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, per la seva banda ha destacat l’eficiència i sostenibilitat de la calefacció urbana.

El projecte de reforma i embelliment d’aquesta primera fase, que s’ha adjudicat a LOCUBSA, té una durada prevista de 7 mesos, durant els quals es mantindrà el pas dels vehicles d’aquest carrer tan transitat.