L’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental en Interiors (AAQAI) desenvolupa una nova edició de la Jornada AAQAI que enguany dedicarà a debatre la importància de l’aire interior als hospitals i centres de salut i com aquest fet influeix en l’evolució d’usuaris i pacients. La jornada, que es desenvoluparà el pròxim 12 de juny, a l’Espai Innovació Andorra d’Actua, situat a la galeria de Caldea, s’estructura en una matinal de ponències i col·loqui de la mà de professionals i experts del sector i abordarà el debat de la qüestió en el context andorrà i espanyol. La jornada arrencarà a 2/4 de 10 del matí i es clourà a les 13:05 del migdia.

La inauguració anirà a càrrec del ministre de Salut, Carles Àlvarez, seguida de la presentació del programa de la mà del president d’AAQAI, Josep Sobrevias, que enguany planteja quatre ponències. Les intervencions aniran a càrrec de professionals i experts de primer nivell en normativa de qualitat i salut i permetran, entre altres qüestions, posar damunt la taula quina és la situació actual dels centres sanitaris del país en matèria de qualitat de l’aire interior. La jornada servirà també per posar al dia els assistents sobre la normativa europea en aquesta matèria i conèixer fins a quin punt afecta la qualitat ambiental d’un centre de salut als seus usuaris. També serà el context per explicar l’estat actual del projecte de l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà. 

Com afecta la qualitat ambiental interior als centres de salut?

La ponència que obrirà la jornada analitzarà fins a quin punt la qualitat de l’aire als centres sanitaris, sobretot als hospitals, és un paràmetre que cal valorar rigorosament per tal de garantir el benestar dels seus usuaris. La doctora en Medicina i Cirurgia i directora de SEGLA Qualitat Associats, Gloria Cruceta, exposarà els riscos que implica per a pacients i usuaris una eventual contaminació de l’aire interior, un fet que té com a conseqüència directa l’allargament de les estades hospitalàries, amb els costos que això representa. Segons la OMS, fins a un 9% dels pacients pateixen infeccions adquirides a l’interior dels centres sanitaris. 

Normativa europea sobre qualitat d’aire a hospitals

Enllaçant amb la ponència de Gloria Cruceta, un altre dels eixos destacats d’aquesta jornada es centrarà en l’àmbit normatiu. Concretament en la importància de disposar d’una normativa actualitzada que ajudi els tècnics que dissenyen, mantenen i controlen els sistemes de climatització hospitalària a desenvolupar-los amb el màxim de garanties i com a eina fonamental per evitar les infeccions hospitalàries.

L’encarregat d’exposar el tema serà l’expert espanyol al Centre Europeu de Normalització en matèria de ventilació d’hospitals i  president de la Federació Espanyola de Qualitat d’Aire Interior (FEDECAI), Paulino Pastor. 

L’AECT-Hospital de Cerdanya

Creat l’any 2014 sota l’empara jurídica de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), el centre dona servei a un territori dividit entre dos estats, en una zona d’alta muntanya, amb una població estable de 32.000 persones. El Projecte Europeu de Salut de la Cerdanya va néixer amb l’objectiu d’integrar els serveis de salut d’ambdós costats de la frontera, bo i aprofitant el millor de cada sistema i xarxes de salut, amb l’objectiu de desenvolupar una prestació completa i adaptada. 

Seran el director de Serveis Generals de l’Hospital de la Cerdanya, Francesc Fabra, i el cap de Manteniment, Pere Carrera, els encarregats d’explicar la gènesi, construcció i implantació d’aquest projecte de salut transfronterer: el territori al qual dona cobertura, les seves característiques generals i els serveis de salut que ofereix. Es farà especial èmfasi en la importància del control microbiològic en les àrees d’ambient controlat, s’exposarà  l’evolució de l’activitat de l’hospital i es presentaran els reptes de futur. 

Situació actual de la qualitat ambiental interior als centres sanitaris d’Andorra

Amb la perspectiva dels principals elements normatius i d’actualitat en matèria de qualitat ambiental interior a centres sanitaris, el programa abordarà l’estat de la qüestió al país. Serà la darrera de les ponències i anirà a càrrec de Montserrat Camps, gestora de l’àrea de Seguretat, Salut i Prevenció i Control d’infecció del Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS). Camps es centrarà en els nivells de contaminació ambiental d’origen microbiològic produïda per la legionel·losi i exposarà com ha afectat l’entrada en vigor, el passat mes de febrer,  del nou reglament pel qual Andorra estableix les condicions tècniques i sanitàries per a la prevenció i control de la legionel·la. 

Debat de primer nivell

Durant la roda de premsa que s’ha celebrat aquest dimarts al Museu MW de l’Electricitat, a Encamp, Josep Sobrevias i Gloria Cruceta, coordinadora del programa de ponències, han destacat l’alt nivell d’expertesa i d’experiència de cada un dels participants a la jornada d’enguany que ha estat pensada per analitzar l’estat actual de la qüestió i prendre conscicia sobre la importància que té comptar amb un ambient interior saludable en espais tant sensibles com són els hospitals i els centres sanitaris. El cap de Seguretat, Qualitat i Medi Ambient de FEDA, Joan Lluís Armengol, ha valorat positivament la implicació de la parapública en aquest projecte, que patrocina de forma exclusiva per segon any consecutiu.