La futura línia d’alta tensió d’Encamp a Grau Roig permetrà triplicar la capacitat de transport d’energia elèctrica

Tram de la línia actual d'alta tensió.

Forces Elèctriques d’Andorra està treballant en el projecte de substitució de l’actual línia de 110kV que uneix l’ETR d’Encamp, Ransol i Grau Roig. Aquesta infraestructura permetrà triplicar la capacitat actual de transport d’energia elèctrica a Andorra i és una de les darreres necessitats previstes per reforçar la xarxa elèctrica del Principat.

La infraestructura ja estava prevista al Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra i s’emmarca en el context energètic que defineix la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Així, un cop elaborat el projecte, FEDA ha tramitat els estudis necessaris i l’ha tramès al Govern i als comuns de Canillo i Encamp, que són les parròquies afectades.

Aquest dimecres, el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra sotmet a exposició pública l’avaluació d’impacte ambiental i la resta de documents que acompanyen la sol·licitud de FEDA per tirar endavant el projecte.

La futura línia permetrà triplicar la capacitat de la línia actual, que en hores de màxima demanda es troba al seu límit. Així, es podrà assumir el creixement que es derivi de la conversió de la calefacció de gasoil a elèctrica, així com de l’augment de la mobilitat elèctrica, entre d’altres. La voluntat de FEDA, en el marc de la transició energètica és justament potenciar la descarbonització i la mobilitat més sostenible.

El nou traçat té una llargada d'uns 17,5 quilòmetres i comptarà amb 71 pilones, totes elles fora de nuclis urbans i en terrenys públics.