FEDA Solucions ha instal·lat dos nous punts de càrrega ràpida, de 60  kW, per a vehicles elèctrics a Andorra la Vella, concretament al carrer Doctor Molines. Es tracta de dos carregadors amb més potència, i per tant capacitat de càrrega més ràpida que tots els altres que FEDA Solucions té instal·lats. Aquesta infraestructura se suma a la que ja hi ha també a la capital, al carrer Prat de la Creu (davant de l’edifici administratiu de Govern) i a la vorera escaldenca del carrer de la Unió, sent ja quatre els punts de càrrega ràpida dels quals disposa FEDA Solucions en la via pública.

En aquest sentit, el gerent de la filial, Ivan Mora, ha destacat que en els darrers dos anys, els vehicles que carreguen a la via pública  han passat de carregar 6 kWh a 10 kWh de mitjana per hora. “És una dada que indica un increment del percentatge de vehicles elèctrics purs que utilitza la xarxa pública, un dels objectius que ens hem marcat des de FEDA Solucions. A més a més, seguim de molt a prop les mètriques de consum i disponibilitat dels carregadors per intentar anticipar les necessitats futures”, ha afegit.

Des del Comú d’Andorra la Vella coincideixen amb aquesta perspectiva. El comú referma, tal com ha manifestat el conseller de Circulació i Aparcaments, Xavier Surana, la seva aposta per la mobilitat sostenible, cedint espai públic per incrementar el nombre d’estacions disponibles al país. “Continuem estant al servei de la població i donant resposta a les seves necessitats i interessos, així com potenciant la utilització dels vehicles elèctrics en favor del medi ambient”, ha indicat.

Una altra de les fites importants per al país és el fet que 40% de les carregues en la via pública de la plataforma de FEDA Solucions estan activades per mitjans designats als turistes. Així doncs la xarxa pública està cada vegada més a prop d’assolir la seva funció de càrrega d’oportunitat, molt diferent de la carrega en destinació. A més a més, el conveni de distribució signat el 2022 amb Electromaps ha permès que els usuaris de la popular app europea puguin utilitzar els carregadors de FEDA Solucions sense canviar de plataforma.

La plataforma de FEDA Solucions gestiona ja gairebé un centenar de carregadors públics, entre els instal·lats per la filial de FEDA, els altres operadors públics i els establiments adherits.

Precisament, els establiments que proveeixen el servei de càrrega elèctrica a través de FEDA Solucions, tant hotels com aparcaments amb barrera, han multiplicat per tres els kWh de càrrega venuts en un període de dos anys i ja representen la meitat del consum energètic en la xarxa pública de carregadors de vehicle elèctric. FEDA solucions ofereix aquest servei integral de càrrega que permet als establiments cobrar pels carregadors. D’aquesta manera, la iniciativa privada participa del mercat de la càrrega elèctrica, reduint així la necessitat d’una xarxa elèctrica a la via pública sobredimensionada.

FEDA Solucions continuarà acompanyant el creixement de la mobilitat elèctrica amb infraestructures al ritme de creixement de la demanda, invertint en la xarxa pública i privada de carregadors i fomentant altres mitjans de transport sostenible entre la societat. Precisament, carregadors com l’instal·lat aquest dimecres a Andorra la Vella estan preparats tecnològicament per incrementar la potència de càrrega que ofereixen, quan les necessitats dels usuaris ho requereixin.