FEDA ha organitzat una iniciativa per donar a conèixer les preses hidràuliques dels estanys d’alta muntanya d’Andorra. L’objectiu és acostar de manera lúdica el coneixement dels recursos naturals que es fan servir per a la generació d’energia i posar en valor també la seva integració paisatgística.

Així doncs, s’ha presentat l’itinerari de muntanya Cercle d’aigua. Aquesta ruta circular és una proposta de cinc etapes seguides, o en tres caps de setmana, i discorre per camins de muntanya.

Per tal de promocionar la participació en la iniciativa, els participants que la completin obtindran un regal i un diploma de la ruta. Per aquest motiu, a cada estany s’ha  col·locat un tòtem identificador on els participants podran fotografiar-se per penjar les fotografies a les xarxes socials i així obtenir els obsequis.

L’itinerari comença al MW Museu de l’electricitat i es pernocta als refugis de l’illa i de Juclar, al poble de Ransol i de Canillo per acabar al museu. Es travessa els paisatges meravellosos de la vall del Madriu, del cercle dels Pessons, de la Vall d’Incles i de la Vall del Riu. El recorregut de cinc dies seguits s’adreça a persones en molt bona condició física. El de tres caps de setmana és més accessible perquè permet repartir l’esforç i assolir el repte a mida de la disponibilitat i de la meteorologia. Els participants completaran 73,3 km i més de 4.600m de desnivell positius.

S’ha creat una pàgina web específica d’aquest repte ( www.fedacultura.ad/reptes-daigua ) on hi ha tota la informació disponible per als participants amb la possibilitat de descarregar el recorregut de l’itinerari. En aquesta pàgina s’explica quina és la funció de les preses hidràuliques que produeixen energia neta i renovable a més de  la seva història.

Amb aquesta activitat es dóna visibilitat a unes infraestructures totalment integrades en el medi ambient i es contribueix al desenvolupament del turisme de muntanya cada dia més important al país.

El Cercle d’aigua és una activitat que complementa el repte dels Murs d’aigua, que es va presentar a la tardor, i que consisteix a pujar als 5 estanys amb presa hidràulica de manera independent. Un repte molt interessant i assolible per a tothom.