La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, i el director general de FEDA, Albert Moles, han anunciat aquest dijous que s’han iniciat les converses per estudiar el projecte de construir una xarxa de calor i fred a Escaldes-Engordany, que alimenti la zona del Clot d’Emprivat.

La xarxa permetria oferir un servei de calefacció i aigua calenta i de fred més eficient als edificis que s’hi connectessin i contribuiria a la qualitat de l’aire de la zona.

El projecte que s’està estudiant consisteix en una xarxa de calor i fred que partiria d’un sistema d’aerotèrmia centralitzat i que funciona a partir d’electricitat. Des d’aquesta infraestructura es repartiria l’aigua freda i calenta que arribaria a les llars a través de canonades subterrànies. Aquest sistema representa un avantatge mediambiental per l’elevada eficiència que aporta i perquè en provenir de l’energia elèctrica no comporta emissions a la zona.

A més, la voluntat de FEDA és que aquesta instal·lació es pugui abastir amb energies renovables, gràcies a la intenció d’invertir en infraestructures de producció renovable a curt termini.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha assenyalat que un projecte com aquest suposaria una avantatge més per a la urbanització de la zona, i que permetria que el desenvolupament de les noves construccions es fes amb criteris d’eficiència energètica. A més, l’oferta d’un nou servei de calefacció i fred per als veïns d’Escaldes-Engordany seria un avantatge pel fet de comptar amb un servei confortable, i per la millora per a la qualitat de l’aire.

Marín ha recordat que al 2008 ja es va tenir en compte la possibilitat de desenvolupar una xarxa de calor i es va signar un conveni de cessió d’espais dins de les galeries subterrànies que es van construir aleshores i de terreny per al local tècnic.

Igualment, Moles ha recordat que el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra també preveu aquesta infraestructura. Així, ha apuntat que el fet que actualment hi hagi projectes en via de desenvolupament a la zona fa oportú iniciar el projecte per definir-ne el seu abast i així poder oferir el servei també a les noves edificacions.