FEDA Ecoterm comença la construcció de la xarxa de fred i calor a Escaldes-Engordany

Jordi Travé, Gerent de FEDA Ecoterm

FEDA Ecoterm comença, aquesta setmana, les obres de construcció de la xarxa de fred i calor a Escaldes-Engordany. Aquest projecte oferirà una alternativa eficient i sostenible als sistemes de calefacció i aire condicionat individuals i permetrà abastir l’equivalent a 740 llars en la seva primera fase. A més, es tracta del primer projecte del país que inclou la distribució de fred.

El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha presentat els detalls del projecte que es començarà a construir aquesta setmana i que es preveu que a finals d’any pugui començar a abastir de fred i calor els primers clients connectats.

La xarxa de fred i calor partirà d’una central constituïda principalment per bombes de calor i refredadores altament eficients.

El fet de comptar amb un sistema de producció centralitzat i repartir l’energia a través de la xarxa de calor i fred farà que el projecte sigui més eficient i sostenible. De fet, es calcula que el projecte suposarà un estalvi de 1.290 TCO2/any, que és l’equivalent a les emissions de 675 vehicles a l’any.

El gerent de FEDA Ecoterm ha assenyalat que la producció prevista en aquest projecte és de 7,4 GWh/any de calor i 5,1 GWh/any de fred, que seria l’equivalent al consum de 740 llars. Concretament, en aquesta primera fase, en que la xarxa tindrà una longitud de 950 metres, es preveu connectar alguns edificis comunals, com el Prat del Roure o el Prat Gran i també es compta ja amb la demanda d’edificis en construcció de la zona del Clot d’Emprivat que es connectaran a aquest nou sistema. D’aquesta manera s’evitarà que les noves edificacions instal·lin sistemes de calefacció elèctrica que provocarien un augment de la demanda important. Limitar els increments de demanda d’electricitat és important per contenir els pics de demanda que podrien saturar la xarxa elèctrica en un  futur, i repercuteix favorablement també per contenir l’impacte dels pics de preu de l’electricitat importada.