'Les nits d'estiu' són una de les activitats culturals del país amb més història i èxit i, com no pot ser d'una altra manera, FEDA Cultura i el MW Museu de l'Electricitat, se sumen a la proposta de la Taula de Museus amb una bateria d'activitats que es podran gaudir en diferents punts com és el Camí Hidroelèctric, el Llac d'Engolasters o el mateix espai del Museu. La primera de les propostes arribarà el 29 de juny, amb la visita nocturna a la 'Sisena Extinció', l'exposició fotogràfica del fotògraf francès Alain Ernoult, i que posa l'objectiu en les espècies animals que es troben amenaçades i en perill d'extingir-se a causa de l'activitat humana; de la mateixa manera, tornen, com en anys anteriors la visita teatralitzada al MW Museu de l'Electricitat sota el nom FHASA, la llum de la seva llar (el 3 d'agost) i l'espectacle Dones d'Aigua, a la riba del Llac d'Engolasters (12 de juliol). 

Algunes de les altres activitats que oferirà FEDA Cultura són L’univers com mai abans! (5 de juliol), Tornem a la Lluna! Observació astronòmica (20 de juliol), el concert de Jota Martínez Ensemble en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus (27 de juliol), La Pluja d’estels (9 d'agost), la Visita nocturna al Camí hidroelèctric d’Engolasters (23 d'agost) o el Cinema familiar a la vora del llac amb l’Ull Nu (31 d'agost). La coordinadora del Museu, Fran Alcázar, ha destacat que “enguany, una de les observacions astronòmiques es fa amb un telescopi que incorpora la intel·ligència artificial, quelcom que pot sorprendre a les persones que ens acompanyin en aquella vetllada”. 

En el cas dels museus gestionats pel Govern, s’han programat onze activitats pensades per oferir un ampli ventall d’opcions per als vespres d’estiu, des de concerts i espectacles fins a conferències i visites guiades, dissenyades per a tot tipus de públic, inclusives per la temàtica i accessibles, ja que totes les propostes són gratuïtes. Entre aquestes, destaquen els concerts de l’ONCA, a Sant Martí de la Cortinada, entre les pintures romàniques i els retaules barrocs, i al Museu Nacional de l’Automòbil, entre vehicles de principis del segle XX.

També, com a novetat, s’ofereix, per una banda, El misteri de les set claus, un joc d’escapada de Casa de la Vall, per a famílies per aprendre sobre la història d’Andorra i de la institució mitjançant l’entreteniment. I, per l’altra, arran de l’adquisició de les pintures de Sant Esteve d’Andorra la Vella per part del Govern, i la seva instal·lació a l’Espai Columba, es proposa una visita nocturna centrada en aquestes al setembre. La visita es complementa amb la gratuïtat oferta cada dimarts a la tarda, i fins a finals d’aquest mes, a l’Espai Columba, amb l’objectiu d’apropar-les a la ciutadania.

Així mateix, la gastronomia també és present en la programació a través de dos tasts diferents: un de temàtica argentina a l’Espai Columba, i un de te amb bombolles i pica-pica oriental a Casa Rull; i també es repeteixen, com cada any, activitats com cinema a la fresca, conferències i visites guiades.

La reserva a les activitats de FEDA Cultura és obligatòria i es pot fer a través del correu electrònic fedacultura@feda.ad o bé trucant al MW Museu de l’Electricitat al 739 111 (de dimarts a dissabte, de 9.30 h a 13.30 h i de 15 h a 18.30 h; i diumenge de 10 h a 14 h).

Calendari d’activitats de FEDA Cultura

29 de juny - Visita nocturna a l’exposició “La sisena extinció”
"La sisena extinció" d’Alain Ernoult és una mostra de 41 fotografies que pretén emocionar i despertar les consciències sobre la gran vulnerabilitat de les espècies animals amb les quals compartim el planeta.Prendre consciència d’aquesta realitat és el primer pas per a dur a terme les accions necessàries per a preservar la biodiversitat, reduir el nostre impacte i viure en equilibri amb la Terra.

5 de juliol - L’univers com mai abans! Observació astronòmica
Utilitzant un nou telescopi que incorpora intel·ligència artificial, guiarem la nostra mirada cap al cel profund. Podràs veure nebuloses, cúmuls estel·lars, i molt més amb l’astrònom Joan Pujol i Univers Quark.

12 de juliol - Espectacle de dansa Dones d’aigua
Reviu la llegenda d'Engolasters en un espectacle que uneix la dansa i el teatre. Un poble engolit per les aigües, dones misterioses i un món oníric on la màgia pren vida.

20 de juliol - Tornem a la Lluna! Observació astronòmica
S'acosten els 55 anys des de la primera petjada humana a la Lluna! Uneix-te a la celebració amb una observació astronòmica inoblidable a Engolasters amb l’astrònom Joan Pujol i Univers Quark.

27 de juliol - Concert de Jota Martínez Ensemble en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus
Amb Eros i Terpsícore. Danses medievals per a la seducció, Jota Martínez Ensemble et portarà a un viatge sensorial en què descobriràs la trobada casual entre el déu de l'amor i la musa de la dansa. Abans del concert, emmarcat en el Festival de Música Antiga dels Pirineus, gaudeix d'una visita guiada al Camí hidroelèctric d'Engolasters, un recorregut fascinant per la història i la cultura d'Andorra.

3 d’agost - Visita teatralitzada  FHASA, la llum de la seva llar
La Sra. Rosa busca inversors per a la construcció de sistemes capaços de generar prou electricitat per a la seva venda i, així, poder modernitzar el país, però la Lluïsa i la Carmeta, dones de treballadors de FHASA, tenen les seves pròpies idees. Un espectacle d'humor i història amb Les Il·luminades que et transportarà a la dècada de 1930. No et perdis el desenllaç!

9 d’agost - Pluja d’estels. Observació astronòmica.
Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també conegudes com els Perseids, són un dels fenòmens astronòmics més esperats de l'any. Vine a Engolasters a viure aquesta experiència amb l’astrònom Joan Pujol i Univers Quark.

23 d’agost - Visita nocturna al Camí hidroelèctric d’Engolasters
Recorre la història d’Andorra a través d’espais que normalment estan tancats al públic, com la casa dels guardes, la sala de màquines del funicular o la galeria tècnica de la presa.Durant aquest viatge també podràs conèixer com es produeix l’electricitat gràcies a la força de l’aigua, una font renovable que actualment és la principal generadora d’energia elèctrica a escala nacional.

31 d’agost - Cinema familiar a la vora del llac amb l’Ull Nu
Apaga el mòbil i connecta amb la natura amb una pel·lícula compromesa amb el medi ambient i ideal per a tots els públics. Porta la teva llanterna i una manta o estoreta a la vora del llac d’Engolasters, perquè FEDA Cultura i el Festival Audiovisual d’Andorra Ull et conviden a gaudir en família del cinema sota les estrelles!

Aquí trobaràs la resta d'activitats de 'Les Nits d'estiu als Museus 2024'.