Forces Elèctriques d’Andorra i el Comú d’Encamp han signat, aquest divendres, un conveni per desenvolupar la primera fase de la central de cogeneració del Pas de la Casa. La infraestructura permetrà abastir el poble, i el convertirà així en un referent en l’àmbit energètic i de reducció de les emissions.
El cap de Govern, Antoni Martí, ha presidit l’acte de signatura entre la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres. El director general de FEDA, Albert Moles, ha explicat els detalls del projecte.
La infraestructura projectada s’emmarca en el nou model energètic definit en el Projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. A més, està prevista al Pla sectorial d’infraestructures energètiques que va aprovar el Govern i s’empara en l’èxit de funcionament que ja té la central de cogeneració de Soldeu.
L’acord signat aquest divendres entre FEDA i el Comú d’Encamp, a més, és possible gràcies a la modificació de la Llei de competències, que permet la cessió gratuïta del sòl comunal per a determinades infraestructures energètiques. Concretament, el terreny d’aproximadament 6.000 metres quadrats on s’ubicarà la central està situat a la sortida del túnel d’Envalira.
La central de cogeneració del Pas de la Casa abastirà el poble mitjançant la producció de calor i electricitat alhora. A més, la longitud total de la xarxa arribarà fins als 3,5 quilòmetres, de manera que s’hi podran embrancar fins a 900 llars, uns 30 hotels i altres instal·lacions del poble com l’església, el complex esportiu i sociocultural, les escoles i alguns centres comercials.
El director general de FEDA, Albert Moles, ha indicat que la previsió de producció d’energia elèctrica és de 9 GWh/any i de 22 GWh de producció de calor.
El cap de Govern, Antoni Martí, ha remarcat que aquesta és una mostra més de la voluntat d’Andorra d’incrementar la producció d’energia elèctrica nacional per reduir la dependència amb els països veins, i que s’emmarca en el compromís adquirit amb l’acord de París, d’augmentar fins al 33% la producció nacional el 2030 i el 50% el 2050.
C. Prat de la Creu, 68-76. Andorra la Vella · Av. de la Bartra, s/n. Encamp · Tel. 73 91 00 · www.feda.ad
Així, gràcies a la cogeneració del Pas de la Casa, de la Comella i de Soldeu es podrà augmentar la producció en un 13% el 2021 i representarà el 6% de la demanda d’energia elèctrica del país i el 10% de la demanda pel que fa a la calor.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat a més els beneficis mediambientals d’aquesta infraestructura, ja que suposarà un estalvi d’emissions anual de 2.900 tones de CO2 respecte al consum de gasoil. A més, ha assenyalat que permetrà donar resposta a la problemàtica del Pas de la Casa amb els vessaments d’hidrocarburs, ja que s’aniran substituint els dipòsits de gasoil per la cogeneració.
A més del benefici que suposarà la cogeneració per al país, la ministra ha assenyalat que també serà positiva per als usuaris, ja que podran gaudir de la xarxa de calor a un preu més assequible i amb una garantia de servei de qualitat per part de FEDAECOTERM.
En aquest mateix sentit, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha posat en relleu que la futura central és una oportunitat per posar en marxa noves fórmules, més eficients, netes i segures, de generació d’energia. Aquestes, asseguraran la qualitat del subministrament als veïns del Pas i permetrà, alhora, reduir la dependència dels dipòsits i calderes de combustibles fòssils. En aquest sentit, Torres ha defensat la idoneïtat de situar la tercera planta del país al Pas de la Casa.
La inversió prevista per FEDA per a aquesta infraestructura energètica és d’un total de 8 milions d’euros.