La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració per a la construcció i explotació d’una xarxa urbana de distribució de calor subministrada pel CTR (Centre de Tractament de Residus). L’acte ha estat presidit pel cap de Govern, Antoni Martí, que ha destacat el gran pas que representa aquest conveni en la construcció del nou model energètic del país.

En el marc del nou model energètic previst al Projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, FEDA i el Comú d’Andorra la Vella han fet el primer pas per desenvolupar la primera de les infraestructures previstes al Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra aprovat pel Govern.

Les dues parts han signat un conveni per poder aprofitar la producció de calor del CTR i d’aquesta manera oferir un sistema de calefacció i aigua calenta més eficient, net i sostenible a alguns edificis públics d’Andorra la Vella i a l’equivalent a 2.000 llars que s’hi podran embrancar.

FEDA té com a objectiu, diversificar les fonts de producció d’energia i potenciar les fonts més sostenibles. En aquest sentit, la cogeneració, que consisteix en la producció i l’aprofitament simultani d’electricitat i calor, permet aprofitar un major percentatge de l’energia disponible. Així, tenint en compte que el CTR permet produir fins a un 3% de la demanda d’electricitat del país, però que no s’aprofita la calor residual, s’ha projectat la creació d’una xarxa de distribució de calor amb la finalitat de subministrar aigua calenta per a calefacció i aigua calenta sanitària. Gràcies a aquest projecte, es podrà aprofitar el doble d’energia del CTR que actualment.

El cap de Govern ha emmarcat aquest conveni en el compromís internacional d’Andorra per a la reducció l’emissió de gasos a efecte hivernacle i ha recordat que aquesta segona central de cogeneració i les expectatives d’ampliar aquesta xarxa, forment part del compromís del Govern amb les polítiques mediambientals i de preservar la sobirania energètica produint de forma més eficient. Antoni Martí també ha assenyalat que el nou model energètic es construeix amb la col·laboració de tots els actors implicats en l’elaboració del Llibre Blanc de l’Energia, que també han assistit a l’acte d’aquest dilluns.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat que la xarxa de distribució de calor suposarà una millora de l’eficiència energètica i aportarà també beneficis ambientals per a la parròquia d’Andorra la Vella. En aquest sentit ha destacat que, gràcies a la cogeneració, es podran substituir les calderes de gasoil de les llars embrancades i això contribuirà a millorar la qualitat de l’aire a l’hivern, a més, de reduir els riscos de fugues dels dipòsits de gasoil. A més, l’impacte per al medi ambient és significatiu ja que comportarà una reducció de les emissions de partícules i de CO2.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha celebrat col·laborar a fer possible aquest projecte que convertirà Andorra la Vella en un referent en matèria de sostenibilitat energètica i ambiental. El conveni signat avui possibilitarà que “en 4 o 5 anys, fins a 2.000 llars de la parròquia i alguns edificis comunals es puguin connectar a aquesta energia sostenible que permetrà eliminar progressivament alguns dipòsits de gasoli, un combustible que contamina i pot filtrar- se al medi”. Concretament, Marsol ha indicat que el Centre esportiu dels Serradells serà el primer a beneficiar-se de la xarxa de calor, que permetrà omplir la piscina olímpica amb aigua calenta procedent d’aquest projecte, a més de proporcionar la calefacció a tot el centre esportiu.

El director general de FEDA, Albert Moles, ha presentat els detalls del projecte, que es preveu que pugui ser una realitat a partir de l’any 2019, pel que fa la connexió de la piscina del Centre esportiu dels Serradells, i que permetrà un estalvi de més del 20%, respecte al preu del gasoil.

Pel que fa al traçat de la xarxa de calor, Moles ha indicat que, en total arribarà als 5 quilòmetres i es calcula que es podrà arribar a abastir de calefacció i aigua calenta a l’equivalent a 2.000 llars. En una primera fase la xarxa anirà del CTR fins al Centre esportiu els Serradells, al 2019, i posteriorment s’allargarà fins al carrer Baixada del Molí, fins al Lycée Comte de Foix i fins al pont del carrer Prat de la Creu, amb una connexió progressiva dels edificis durant els propers quatre anys.

La inversió prevista per FEDA per a aquesta infraestructura energètica és d’un total de 12 milions.