En la línia del que estableix el Llibre blanc de l’energia, FEDA s’ha compromès a reduir un 15 % les emissions de CO2 per cada Gw/h d’energia demanada amb horitzó al 2024 i a augmentar l’eficiència energètica i el desenvolupament per mitjà d’energies renovables. Es tracta d’un compromís registrat en el marc de la Zona d’actors no estatals per l’acció climàtica (NAZCA), un aparador dels compromisos que assumeixen empreses, ciutats, regions i inversors per redreçar el canvi climàtic.
FEDA és l’únic organisme d’aquestes característiques d’Andorra que ha assumit algun compromís amb aquest estament de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), nascut a propòsit de la presidència peruana de la conferència COP20/CMP10 i dins l’Agenda d’accions Lima-París del 2014. Aquest document justament s’ha d’impulsar a la Cimera de les parts sobre el canvi climàtic que se celebra del 30 de novembre a l’11 de desembre a la capital francesa. El compromís de FEDA amb la NAZCA se circumscriu en les categories següents: accés a l’energia i eficiència, energies renovables i reducció d’emissions.
FEDA, AL GLOBAL COMPACT INTERNATIONAL YEARBOOK
FEDA també ha aparegut a la darrera edició del Global Compact International Yearbook. Es tracta d’una de les publicacions líder mundial en responsabilitat social corporativa. Té més de 400.000 lectors entre les edicions en paper i les descàrregues electròniques. Ofereix informació en profunditat sobre afers clau del camp de la sostenibilitat a socis d’arreu del món. A més, pretén promoure l’intercanvi de coneixement i aprenentatge seguint els principis del Global Compact, la que es defineix com la iniciativa més gran del món en sostenibilitat empresarial i amb la qual FEDA també està compromesa, al costat d’unes 12.000 organitzacions més d’arreu del planeta.
L’article gira al voltant de com Andorra avança cap a un nou model energètic capaç de satisfer un futur augment de demanda derivat del creixement i la diversificació econòmics, sense augmentar el cost de l’energia. Explica que s’avalua la possibilitat d’emprendre nous projectes hidroelèctrics, solars, eòlics i gasístics per augmentar la producció d’electricitat sempre dins dels límits de la sostenibilitat mediambiental. Així mateix, fa referència a la feina que s’ha fet al costat de la resta d’institucions en el marc del Llibre blanc de l’energia. Tot plegat es concentra en tres eixos: obtenir el millor cost energètic possible per impulsar la competitivitat del país, produir més energia dins d’Andorra i proveir més serveis a la ciutadania. En aquesta línia, cita propòsits com l’augment de la capacitat de la xarxa de transport d’alt voltatge, projectes d’eficiència energètica en edificis per reduir les emissions i la demanda energètica, projectes de mobilitat elèctrica, les plantes de cogeneració de Soldeu i la Comella, a més de l’aprofitament dels recursos naturals renovables d’Andorra.
Aquesta edició del Global Compact International Yearbook arriba apadrinat per l’actor Leonardo DiCaprio, un ambientalista compromès, que ha ajudat a recaptar desenes de milions de dòlars per impulsar diverses causes mediambientals com l’escalfament global, la pol·lució i la protecció de les espècies. Altres temes que tracta la publicació són l’estat de la responsabilitat social corporativa i el quinzè aniversari de la iniciativa de les Nacions Unides, la inversió privada i el desenvolupament sostenible, i els estàndards voluntaris de sostenibilitat.