El Govern ha aprovat, en el Consell de Ministres d’aquest dimecres, una nova mesura per ajudar les empreses i professionals afectats per les mesures de prevenció contra el coronavirus. Aquesta ajuda consisteix en un descompte del 80 o el 100% en la factura elèctrica d’aquelles empreses que s’han vist obligades a reduir o suspendre la seva activitat.
En compliment de la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, aprovada aquest dilluns al Consell General, el Govern i FEDA han treballat conjuntament una proposta per rebaixar la factura de l’electricitat a les empreses i professionals afectats.
En aquest sentit, la mesura aprovada aquest dimecres preveu que totes aquelles empreses o professionals afectats per la suspensió total de la seva activitat es podran beneficiar d’un descompte del 100% en la factura elèctrica. En el cas de les empreses o professionals sotmesos a un règim de guàrdia o permanències, el descompte a aplicar serà del 80%.
Aquesta mesura és efectiva des d’aquest mateix dimecres, en què s’ha aprovat el decret corresponent al BOPA, i per beneficiar-se’n, les empreses o professionals hauran de fer la sol·licitud corresponent a través del formulari disponible a https://www.feda.ad/perempreses/MesuresCovid19. El descompte s’aplicarà a partir del moment en què es faci la sol·licitud i s’allargarà fins a deu dies després de la finalització de les mesures decretades pel Govern. D’aquesta manera es compensaran els dies que han passat des que es va decretar l’aturada de les activitats fins que s’ha aprovat la mesura de rebaixa en la factura elèctrica.
L’ajuda, a més, també l’aplicaran les entitats distribuïdores d’electricitat per tal que afecti d’igual manera a totes les empreses i autònoms del país. En aquest sentit, i amb la voluntat que l’impacte sobre les mútues sigui limitat, FEDA assumirà part del cost que això suposarà, ja que retornarà a les distribuïdores l’import de la compra d’electricitat que aquestes no puguin cobrar als seus clients.
C. Prat de la Creu, 68-76. Andorra la Vella · Av. de la Bartra, s/n. Encamp · Tel. 73 91 00 · www.feda.ad

La mesura aprovada tindrà un impacte important sobre les empreses que s’hi acullin, i per a FEDA comportarà també una pèrdua d’ingressos que tot i que podrà variar molt en funció de diverses casuístiques, es calcula que el primer mes se situarà al tomb dels 2 milions d’euros.
FEDA ha volgut aplicar aquesta mesura tenint en compte que les empreses i autònoms que han hagut de tancar per les mesures contra el coronavirus veuran afectada també la seva facturació. El compromís de FEDA envers la societat fa que es vulguin fer totes aquelles accions que permetin ajudar el teixit econòmic del país a superar aquesta crisi amb la menor afectació possible.
Mesures ja aplicades
Aquesta nova mesura se suma a la possibilitat d’ajornar o fraccionar el pagament de les factures de l’electricitat fins a 12 mesos sense interessos, que es va anunciar la setmana passada i que ja ha tingut una bona acollida per part dels empresaris i autònoms.
A més, de cara als particulars, FEDA també va acordar no efectuar cap tall de subministrament elèctric mentre durin les mesures excepcionals pel coronavirus. Així, no es talla la llum encara que es detectin impagaments.