La segona Jornada de la Mobilitat Elèctrica (JME15), organitzada per l'Automòbil Club d'Andorra i patrocinada per FEDA, ha demostrat davant dels ulls de centenars de persones  que l'alternativa als vehicles que funcionen amb combustibles fòssils ja és factible i viable. La fira, celebrada avui al Prat del Roure, d’Escaldes-Engordany, ha aglutinat bona part de l'oferta de vehicles elèctrics que ja es pot adquirir actualment a Andorra entre cotxes, segways, bicicletes i motos, a més d’un bus elèctric.

Desenes de persones s’han animat a provar els diferents cotxes exposats: Smart Fortwo, Kia Soul, Mercedes Classe B, Mitsubishi Outlander, Renault Tweezy, Citroen C0 i Citroen Berlingo. Els que els han provat s’ha mostrat sorpresos per com n’és d’especial l’experiència de conduir un vehicle així: té una molt bona resposta al gas, és completament silenciós i, a més, es pot comprovar com la bateria es carrega sola tan bon punt s’aixeca el peu del gas aprofitant la inèrcia i la frenada. Els assistents també han pogut provar els avantatges de les bicicletes i les motos elèctriques, a més dels Segways. Paral·lelament s’han fet experiments per demostrar la força i els principis físics que fan possible l’electricitat i s’han fet demostracions amb petits robots elèctrics.

15 punts de recàrrega el 2016

La Jornada de la Mobilitat Elèctrica a més de les demostracions, també ha inclòs diverses conferències. Entre elles, la del director de Diversificació de FEDA, Xavier Forné, que ha fet un anunci que suposa un gran pas endavant pel desplegament de la mobilitat elèctrica a Andorra. Ha explicat que durant el 2016 s’habilitaran quinze punts de càrrega per a vehicles elèctrics, distribuïts per diferents punts del país. Aquests punts han de servir de suport extra als sistemes domèstics, ja que amb el temps de recàrrega a casa n’hi ha prou per disposar de bateria per fer els trajectes més comuns de pràcticament tota una setmana. A més, ha recordat que la recàrrega dels vehicles durant la nit és molt assequible gràcies a la tarifa nocturna.

La instal·lació d’aquests punts de recàrrega forma part del pla de mesures acordades entre els diferents actors implicats en la implantació de la mobilitat elèctrica signat dijous amb el Govern, i que pretén convertir Andorra en el segon país del món amb més proporció de cotxes elèctrics o híbrids endollables per darrere del pioner, Noruega, i per davant dels Països Baixos. Així mateix la presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, i el president de l’Automòbil Club d’Andorra, Enric Pujal, han celebrat la bona sintonia entre les dues institucions i la resta d’actors per avançar en aquesta línia.

La JME15, en definitiva, ha pretès divulgar les opcions de mobilitat elèctrica (elèctrics, híbrids i híbrids endollables) que hi ha, que avui en dia són competitives i permeten substituir en gran mesura els vehicles amb motor de combustió. El desplegament dels vehicles elèctrics és molt important perquè s'alimenten amb energia neta i renovable i no contaminen. A més, són energèticament més eficients i s'adapten en gran mesura a les necessitats de mobilitat de la realitat andorrana. És per això que la JME15 vol contribuir a conscienciar la població de la necessitat d'implicar-se per aconseguir una mobilitat més sostenible econòmicament i mediambientalment.

En aquesta segona edició de la Jornada de la Mobilitat Elèctrica també s’ha pogut veure un model de cotxe de Tesla, un fabricant americà només de cotxes elèctrics que està revolucionant el mercat amb models esportius i d’altíssima qualitat. Aquest model, matriculat a Alemanya, està fent la volta al món per demostrar la viabilitat de la mobilitat elèctrica.

La JME15 ha estat possible gràcies la col·laboració entre FEDA i l’Automòbil Club d’Andorra, a més del suport del comú d'Escaldes-Engordany i la col·laboració de Pyrénées Andorra, Becier Vehicles, Andorobots, Electric Motion, Volta'l Andorra Segway Tours, Pensa en ciència, Anem Elèctric i Excursions del Pirineu. Andorra 1 n’ha estat l'emissora oficial.