Excursió singular per conèixer les primeres infraestructures energètiques a la Vall del Madriu-Perafita-Claror

Caseta dels guardes de la presa de Ràmio - Vall del Madriu-Perafita-Claror

La Vall del Madriu-Perafita-Claror i FEDA Cultura organitzen el pròxim dissabte 27 d’agost una sortida per conèixer l’impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la Vall. L’excursió forma part del cicle “Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de Tots” que van inaugurar al març la coordinadora del MW Museu de l’Electricitat, Katia Vilana, i la directora de Transport de FEDA, Laura Bonet.

El patrimoni cultural, social i energètic que representen les infraestructures energètiques construïdes durant la primera meitat del segle XX a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i gestionades avui en dia per FEDA és molt valuós. Les obres es van iniciar el 1929 i han deixat un llegat d’aprofitament de l’aigua per a la producció d’energia. De fet, la conca del Madriu, on hi ha molta fosa de neu, aporta fins al 20% de l’aigua del llac d’Engolasters, del qual surt el salt d’aigua cap a la Central hidroelèctrica de FEDA.

La vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 2004. A banda del valor paisatgístic, hi destaca la preservació de la qual gaudeix una vall major com aquesta, un fet singular als Pirineus. La presa de l’Illa o de Ràmio, així com el canal hidràulic, són alguns dels elements històrics d’aquesta vall construïts per FHASA. Aquestes infraestructures esdevenen encara més rellevants en un context com l’actual, d’escassetat energètica i de necessitat d’estalvi d’electricitat i producció amb fonts renovables.

Aquest patrimoni es podrà contemplar amb tots els detalls en la visita guiada gratuïta del 27 d’agost, que surt a les 9.30 h del Circuit de les Fonts i recorrerà el camí dels Matxos i coll Jovell per arribar a la presa de Ràmio, ja a la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Les places són limitades i és necessària inscripció prèvia al Portal de la Vall (a l’adreça portal@madriu-perafita-claror.ad o als telèfons: 823 000 / WhatsApp 344 311). La sortida és per a tots els públics però no és aconsellada per a infants menors de 8 anys o persones amb mobilitat reduïda.