El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat públicament aquest dijous el Llibre Blanc de l’Energia, elaborat en el marc del Fòrum Energia i Futur on hi ha participat FEDA. El document, d’un centenar de pàgines, recull la diagnosi, les reflexions i les propostes d’acció destinades a implantar un nou model energètic que garanteixi el subministrament sostenible a uns costos compatibles amb el desenvolupament del país. El Llibre Blanc de l'Energia es pot consultar AQUÍ

El pla d’accions ha estat treballat en el marc del Fòrum Energia i Futur, un espai de diàleg amb participació público-privada, que ha comptat amb les aportacions dels sectors socioeconòmics més directament implicats (construcció, col·legis d’arquitectes i enginyers, importadors de carburants i gas i empreses distribuïdores d’electricitat) així com de les associacions empresarials. La presentació ha comptat amb la participació dels dos coordinadors del Fòrum, Ramon Cereza i Ramon Reguant. 

Entre les accions més rellevants que es proposen hi ha l’aplicació de mesures d’eficiència energètica en edificis i altres processos, potenciar al màxim l’aprofitament dels recursos renovables, fomentar els projectes de cogeneració amb gas natural i distribució d’aigua calenta per xarxes públiques, incrementar la capacitat d’importació d’electricitat finalitzant les obres projectades a la xarxa de 220 kv i potenciar l’ús dels sistemes de transport públic i de vehicle poc emissors de carboni.

Aquestes actuacions estan destinades a aconseguir, entre d’altres objectius, que la producció elèctrica interna es multipliqui per cinc i una reducció dels 70 per cent del consum tèrmic dels edificis. També es preveu que la capacitat d’importació d’electricitat augmenti un 250%, la diversificació de les energies primàries disponibles amb la incorporació del gas natural, la reducció de les emissions de CO2 i un esforç inversor important i gradual en funció de la rendibilitat dels projectes.

El ministre de Finances i Funció Pública ha estat l’encarregat de clausurar l’acte. Ha destacat que el Llibre Blanc de l’Energia dóna continuïtat als treballs elaborats prèviament però que ara ja no es tracta d’elaborar una nou informe de diagnosi i “guardar-lo al calaix” sinó de passar “a l’acció”. També ha lloat el procés altament participatiu que ha permès l’elaboració del Llibre i ha apostat per la col·laboració del sector públic i els privats per tirar-lo endavant . “L’èxit dependrà de que tothom se’l faci seu”.

 

CONSULTA EL LLIBRE BLANC DE L'ENERGIA