La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el director general de FEDA, Albert Moles, i el fundador de BOMOSA, Turi Mora, han presentat aquest dimarts la primera instal·lació privada d’energia fotovoltaica que funciona amb autoconsum. Aquesta infraestructura és una iniciativa de Mora, que ha instal·lat 54 plaques fotovoltaiques a la teulada de la seva llar per poder abastir-se de la seva pròpia energia renovable.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha felicitat Mora per la iniciativa i per haver obert el camí d’una via amb molt potencial per al desenvolupament de les energies renovables al Principat. Calvó ha recordat que des del 2010 el Govern ha promogut la instal·lació de plaques solars per part dels privats, però que fins ara l’energia produïda s’havia de vendre a la companya elèctrica. Des de l’aprovació de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic es va preveure que l’energia que es produeix en instal·lacions privades la pugui consumir directament el propietari. La voluntat és que aquesta possibilitat incentivi la producció de renovables per part dels privats i així es pugui augmentar la producció d’energia renovable al país, aprofitant l’important potencial solar que hi ha a les cobertes dels edificis.
En aquest mateix sentit, el director general de FEDA, Albert Moles, ha assegurat que el compromís de FEDA amb la transició energètica no és només produir energia renovable per alimentar el país, sinó que posar facilitats perquè els privats puguin apostar per la producció també és un repte molt important. De fet, la integració de noves energies renovables a la xarxa és un dels desafiaments que afronta la companyia per poder-ne treure el màxim rendiment.
Així, quan es va rebre aquesta primera sol·licitud de fer autoconsum, FEDA va crear un equip per poder gestionar les necessitats de facturació, comptadors i d’altres requeriments.
A més, el fet de comptar amb l’energia provinent d’aquestes petites infraestructures també permet a Andorra deixar d’importar una part d’electricitat dels països veïns i garantir-ne un origen renovable.
Per la seva banda, el fundador de BOMOSA, Turi Mora, ha agraït la col·laboració de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic i de FEDA per tirar endavant aquest projecte, així com d’Enginesa, que va ser l’enginyeria que va proposar i tirar endavant la infraestructura. Ha assenyalat que el seu compromís personal amb el medi ambient el va dur a apostar per aquest sistema, que permet que la seva llar i els seus vehicles elèctrics s’abasteixin amb energia renovable produïda per ell mateix. Igual que en l’entitat BOMOSA que presideix, en la seva vida personal també vol apostar per la sostenibilitat i per aquest motiu ha volgut ser pioner en aquest camp. Així, ha animat altres propietaris que s’estiguin plantejant instal·lar panells solars a que es decideixin i contribueixin així a la proliferació de l’energia neta a Andorra.
Pel que fa a les característiques concretes d’aquesta instal·lació, compta amb 17,5 kW de plaques fotovoltaiques que produiran al llarg de l’any prop del 100% de l’energia que consumeixen la casa i els vehicles elèctrics del propietari, incloent la calefacció i l’aigua calenta.
Tot i que a nivell global la repercussió d’una sola instal·lació no sigui molta, la suma de moltes infraestructures com aquesta podria suposar un gran canvi en la producció de renovables per al país. Així, els petits productors poden contribuir a assolir l’objectiu marcat per la Llei d’impuls de la transició energètica d’arribar a produir el 33% de l’energia que consumim al 2030 i així reduir la dependència energètica dels països veïns.
És per aquest motiu que l’autoconsum permet d’una banda deixar de consumir mentre s’està produint i de l’altra vendre l’energia produïda a FEDA quan no s’està consumint. Així, es garanteix que sempre es tregui rendiment de la instal·lació. A més, tal com ha recordat Calvó, el Govern impulsa aquestes infraestructures a través del programa Renova, que subvenciona fins al 40% de la instal·lació fotovoltaica.