La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i el director general de Forces Elèctriques d’Andorra, Albert Moles, han signat, aquest dilluns una addenda que ve a afegir-se al cos del conveni de col·laboració en relació amb el desplegament de la xarxa de fred i calor a la zona del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany.

Un cop es desenvolupi el projecte, els edificis comunals del Prat Gran i el Prat del Roure es connectaran a la xarxa de calor i fred que desenvoluparà FEDA Ecoterm. Així, tal com ha apuntat la Cònsol Major, Rosa Gili, “El projecte és molt important per a produir fred i calor a la zona més densament habitada de la parròquia, i la formalització d’aquesta addenda ve a millorar l’emplaçament de la planta de generació. Amb aquest nou emplaçament aconseguim mantenir la zona verda del Prat del Roure. Tant el Comú com FEDA ens felicitem per l’acord i pel projecte”. La zona dels Dos Valires, en una zona gens transitada, serà la nova ubicació de la planta de generació.

El director general de FEDA, Albert Moles, ha agraït la confiança i implicació del Comú en el projecte de xarxa de calor, que reforça l’aposta de FEDA per aquest sistema alternatiu a la calefacció elèctrica.

El projecte de xarxa de calor i fred consisteix en la instal·lació d’una central d’aerotèrmica des d’on sortirà l’aigua calenta que repartirà calefacció als edificis connectats a la xarxa i l’aigua freda que refredarà l’aire condicionat per als edificis connectats. Gràcies a aquest sistema centralitzat es podrà oferir un sistema més eficient i sostenible.

Albert Moles també ha assenyalat que d’aquesta manera s’evitarà que les noves edificacions que s’estan construint a la zona del Clot d’Emprivat instal·lin sistemes de calefacció elèctrica que provocarien un augment de la demanda important. Limitar els increments de demanda d’electricitat, sobretot relacionada amb la calefacció, és important per contenir els pics de demanda que podrien saturar la xarxa elèctrica en un  futur, i permet també diversificar les fonts d’energia.

El projecte previst s’iniciarà en els pròxims mesos i l’objectiu és que a finals del 2021 ja puguin estar connectats els primers clients. Es preveu produir aproximadament 3,6 GWh/any de calor, el que suposa el consum d’unes 360 llars i generar també 1,7 GWh/any per a l’aire condicionat de l’estiu.