El Govern impulsa mesures d’estalvi energètic i anuncia un increment de les tarifes elèctriques

El cap de Govern i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat durant la roda de premsa. (Imatge: C.Esteve/SFG)

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Silvia Calvó, han comparegut aquest dimarts al vespre de forma extraordinària per explicar la situació energètica i les noves mesures d’estalvi energètic que el Govern aprovarà els pròxims dies.

El paquet de mesures que han presentat el cap de Govern i la ministra tenen com a principal objectiu reduir el consum d’energia per a tots els sectors de la societat i, alhora, mantenir la capacitat d’inversió, gestió i funcionament normalitzat de l'operador elèctric del país, FEDA. Les mesures han de permetre assolir un estalvi del 15% abans d’arribar als mesos de més demanda energètica. “Cada kilowatt addicional que es consumeixi per sobre d’aquest llindar significaria o bé pèrdues per a FEDA o bé un increment major de preus per al consumidor final”, ha explicat Espot.

Les mesures tenen  caràcter immediat i a mitjà termini. Així s’estableixen mesures obligatòries per al sectors privats i comuns (juntament amb les ja aprovades per l’Administració general) i s’emetran recomanacions per a la ciutadania. El Govern també aprovarà un increment moderat de tarifes i alhora aplicarà noves mesures d’ajut i acompanyament econòmic per fer front a les despeses energètiques d’hivern.  

Espot ha recordat que la conjuntura nacional i global, en relació amb l’energia, és “delicada” i per això el Govern ha decidit emprendre noves mesures, “ja que les que hem implementat fins al moment són del tot insuficients per arribar als objectius marcats i garantir el subministrament dels nostres proveïdors d’energia”. En aquests punt, el cap de l’Executiu ha volgut apel·lar al sentit de la coresponsabilitat perquè tots els sectors i totes les parts “haurem de fer esforços perquè la solució només depèn del nostre comportament, de ser capaços de renunciar a tot allò que és superflu i incorporar o abandonar certs hàbits en el nostre dia a dia”.

Així, ha contextualitzat que la situació complexa a nivell energètic fa mesos que dura i que en un primer moment, i complint amb el rol d’administració al servei de la ciutadania, FEDA va absorbir fins al mes de març tot l’increment del cost de les tarifes abans de repercutir-lo al consumidor final. Tot i això, l’alça dels preus de l’energia ha continuat, fins a arribar a multiplicar-se per set el preu de l’energia.

Espot també ha explicat que a aquest escenari s’hi suma el fet que el passat 4 d’octubre i ahir, Espanya va tallar l’aprovisionament d’energia a Andorra. En el primer cas, es va produir entre les 7 de la tarda i les 10 de la nit i ahir entre les 8 del vespre i les 10 de la nit, obligant FEDA a activar un pla de contingència amb un increment de la producció hidroelèctrica nacional al màxim i del subministrament francès. Talls que s’han fet amb prèvia comunicació amb FEDA i que no han afectat en cap cas a la població, passant totalment inadvertits gràcies a l’eficàcia dels plans de contingència.

Mesures d’aplicació immediata

Tal com ha detallat la ministra Calvó, el paquet de mesures que impulsarà el Govern té un caràcter d’aplicació immediata i també preveu mesures per a mitjà termini. De cara a les accions més imminents la ministra ha explicat han estat treballades de manera coordinada i consensuada entre el Govern i els comuns i el sector privat, durant les reunions que els diferents actors han mantingut les últimes setmanes.

Així, les mesures que ja són d’obligat compliment per a l’Administració general també s’aplicaran als comuns i a les seves entitats dependents. A més, s’ha acordat que l’enllumenat de Nadal, com a molt, estarà obert durant un total de 6,5 setmanes consecutives, i fins a les 0:00, amb una reducció del 30% del consum respecte a l’any anterior.

Per al sector privat, el Govern també ha impulsat una sèrie de convenis per a la reducció de l’energia i a més treballa per l’impuls d’una llei que faci d’obligat compliment les mesures següents: temperatures no inferiors a 26°C durant els mesos d’estiu, ni superiors a 20°C durant els mesos d’hivern. En el cas concret dels hotels, es recomana als clients l’adopció d’aquestes temperatures; llums interiors i climatització apagats durant els horaris no laborables i els dies no feiners; funcionament de l’enllumenat exterior i aparadors només fins al tancament del comerç; prohibició de l’enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris; funcionament de l’enllumenat de Nadal només entre l’1 de desembre i el 15 de gener, i no més tard de les 22h i optimització del règim de funcionament de les instal·lacions, a la demanda real i a la concurrència, entre d’altres.

A més, el Govern també emetrà recomanacions d’estalvi energètic a la ciutadania perquè redueixi el consum domèstic. Espot ha destacat que les mesures, en aquest cas, “continuen sent recomanacions”, però ha recordat que “cada gest en el nostre dia a dia suma”. El client domèstic suposa un 30% del consum energètic total del país.

Una altra mesura prevista és l’increment de les tarifes elèctriques, que permetrà limitar l’impacte econòmic dels augments de preu de l’electricitat als països veïns, d’on s’importa el 80% de l’electricitat que es consumeix a Andorra. La proposta tarifaria que es concretarà en els propers dies té com a premisses minimitzar l’impacte sobre les famílies amb consums moderats; impactar més en els consums elevats per incentivar l’estalvi energètic, i protegir les famílies més vulnerables, on es manté sense cap increment la tarifa bonificada. A més, té també un efecte superior sobre les segones residències.

En aquest sentit, la propera modificació tarifaria preveu un impacte mitjà de menys del 9% per a la majoria dels clients domèstics, mentre que els consums elevats veuran un augment mitjà del 17% en les seves factures. Tot i amb aquests increments, la comparativa de tarifes elèctriques amb els països veïns situa el preu de venda d’Andorra molt per sota.

Pel que fa als clients professionals, l’increment mitjà serà del 17%. En aquest cas, la ministra ha explicat que especialment en els petits comerços o despatxos professionals, el diferencial de preu amb Espanya i França és molt elevat i per tant amb l’increment previst encara es mantindrà una competitivitat de les tarifes superior a la que hi havia fa un any.

Mesures d’aplicació a mitjà termini

Pel que fa a les mesures d’aplicació a mitjà termini, la ministra Calvó ha recordat que la reducció de la dependència energètica està vinculada a l’impuls de noves infraestructures al país que produeixin energia de fonts renovables. Per aquest motiu és clau seguir impulsant les inversions en aquesta matèria. “Les noves infraestructures actuaran en el futur com a cobertures davant de les variacions de preu en els mercats de l’energia”, ha ressaltat Calvó.

La ministra ha explicat que properament s’inaugurarà el parc solar de Grau Roig de FEDA i s’impulsarà la construcció del parc eòlic del Maià. Aquesta última infraestructura permet assolir la producció elèctrica nacional del 33% de la demanda fixada per l’any 2030 a la Llei 21/2018 d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic - Litecc.

Així mateix, també s’impulsarà la construcció de parc solars al país en diferents modalitats: finançament extern, concessions o aportació directa del Govern. De forma paral·lela, i amb l’objectiu de mantenir l’operador únic al país, el Govern preveu invertir prop de 15 milions d’euros per capitalitzar FEDA i garantir les inversions d’infraestructures.