El cap de Govern, Antoni Martí, els cònsols de les set parròquies i el director general de FEDA, Albert Moles, han signat aquest matí un conveni per a la creació d’una plataforma integrada de mobilitat multimodal. En la línia dels esforços ja engegats per un nou model de mobilitat, la futura plataforma fomentarà una mobilitat més fàcil, eficient i sostenible.

La ministra Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i els cònsols menors de Canillo, David Palmitjavila, i d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, han presentat la plataforma que es crearà i han posat de relleu la importància de treballar units en aquest projecte.

Tal com ha explicat la ministra Sílvia Calvó, el nou model de mobilitat té el seu origen en el llibre blanc de l’energia, on els diferents actors implicats ja van detectar la necessitat de transformar el model de mobilitat basat en combustibles fòssils i individualitzat, per un model més baix en carboni i que fomentés el transport públic i multimodal.

El canvi de model ja va comportar la unió del Govern amb els Comuns, FEDA, l’Automòbil Club dAndorra i l’Associació dImportadors de Vehicles dAndorra en el foment de la mobilitat elèctrica, l’any 2016, i en va sorgir el programa Engega, i la implementació de la xarxa de carregadors elèctrics, en la qual es va implicar FEDA. Avui, amb el conveni signat s’ha donat un pas més en el canvi de model.

El conveni preveu que FEDA liciti un concurs per a la creació d’una plataforma que inclourà els diferents tipus de mobilitat: la xarxa de carregadors elèctrics, el servei de bicicleta elèctrica compartida, el servei públic d’autobús, i també els aparcaments comunals i privats. Així, es podrà oferir un millor servei a l’usuari i integrar-lo en aquest nou sistema de transport multimodal. Alhora, s’afavorirà que els prestadors de serveis vegin facilitada la gestió i puguin millorar la qualitat del servei que ofereixen, i que les administracions tinguin un retorn de dades que permeti fer un seguiment de la qualitat de servei al client.

Així, la plataforma permetrà un accés unificat a tots els serveis; un sistema de pagament centralitzat que es pugui fer servir amb les diferents modalitats de mobilitat, i disposar d’informació en temps real de l’hora en què passen els autobusos, d’on hi ha bicicletes disponibles, de si els carregadors elèctrics estan ocupats, i dels aparcaments on hi ha places lliures. A més, comptarà amb geolocalització, rutes d’accés que enllacin les diferents modalitats de mobilitat, i la possibilitat de fer reserves en els diferents serveis.

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha explicat que justament és el fet d’englobar les diferents modalitats de mobilitat en una mateixa plataforma el que permetrà facilitar la mobilitat als ciutadans i visitants.

Tot això es materialitzarà en una aplicació mòbil, a través de la qual els usuaris podran accedir als diferents serveis, però la plataforma anirà més enllà, reunint informació que servirà a les administracions i als diferents implicats per millorar les estratègies de mobilitat.

La implicació dels comuns en el projecte és fonamental, ja que tal com ha indicat el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, gran part de la mobilitat passa per les corporacions locals. Així, ha agraït el canvi de paradigma de la mobilitat, en què la persona és el centre, i ha indicat que els comuns van voler unir-se a aquest projecte des del primer moment. Igualment, Calvet ha manifestat el ple suport dels comuns per fomentar aquesta mobilitat que ha de ser en benefici de l’usuari.