Roda de premsa del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) a la casa de guardes d'Engolasters
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) tornarà a Andorra el 18 i 27 de juliol amb dues propostes diferents però amb un fil conductor comú, el de la mitologia grega. L’església de Sant Julià i Sant Germà serà el primer dels escenaris. Sota el títol de Adonia. Música italiana del segle XVI per plorar la caiguda d’un déu, el grup Phaedrus posarà en escena el mite d’Adonis i Venus a les 21 hores, després d’una visita comentada pel centre del poble. El dissabte 27 de juliol a les 20 hores serà el torn de Jota Martínez Ensemble a la vora del llac d’Engolasters. Musicaran una trobada mitològica entre Eros i Terpsícore a través de les Danses medievals per a la seducció, una proposta gratuïta que es complementa amb la visita prèvia, també de franc, al Camí hidroelèctric d’Engolasters, Una passejada per la història de l’electricitat.
El programa andorrà del festival s’ha presentat aquest dimecres a la Casa dels guardes de FEDA, a Engolasters, amb la presència del director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, la consellera major i de Cultura i Gestió de Persones del Comú de Sant Julià de Lòria, Teresa Areny, i el director general de FEDA, Albert Moles. Precisament, Moles, ha destacat l’entorn natural del concert d’Engolasters, un lloc immillorable per gaudir d’aquesta música dins del programa de les Nits d’estiu de FEDA Cultura. Les diverses activitats que programa FEDA els caps de setmana d’estiu busquen, de fet, fer gaudir el públic amb cultura i divulgació en un indret on es comparteix amb el públic "l'energia lligada a la societat, la cultura i la història" per continuar desenvolupant el compromís amb la divulgació i amb l’aposta per les renovables, pilar de la transició energètica.
Areny, per la seva banda, ha destacat que “des del Comú de Sant Julià de Lòria estem complaguts de formar part, per segona vegada, d'un dels festivals de música antiga més emblemàtics de Catalunya i Andorra. El FeMAP és un referent dins la cultura musical i des de la conselleria de cultura treballem per continuar sent referents com a parròquia cultural per excel·lència”. I ha continuat dient que “pensem que hem de treballar fort per posicionar la parròquia tant a nivell cultural com turístic, i la programació d'actuacions de renom com la que viurem el dia 18 de juliol a Sant Julià de Lòria amb Phaedrus, ens ajuden a promoure el nostre poble des d'altres vessants culturals." Areny ha convidat tothom a participar en la Ronda laurediana, la passejada comentada pel centre del poble que s’ha programat amb antelació (18 hores amb trobada a la Casa Comuna) per constatar-ne l’evolució des del segle XII fins a l’actualitat. Finalment, Dutrèn, ha agraït el suport del Comú i FEDA per fer possible que torni, un any més, un esdeveniment cultural únic als Pirineus. “El FeMAP no s’entendria sense la presència d’Andorra. Estem molt contents amb el compromís del Comú de Sant Julià, amb l’acció social i amb la llarga trajectòria de concerts a Engolasters”, ha afegit. Precisament, ja fa deu anys que es col·labora amb FEDA i enguany és l'únic dels concerts a l'aire lliure i gratuït.
Adònia. Música italiana del segle XVI per plorar la caiguda d’un déu
El programa del FeMAP a Andorra s’iniciarà amb una Adònia, un homenatge a les festes rituals celebrades a l’antiga Grècia en honor a Adonis i Venus. Aquestes festes, que van fascinar diverses figures literàries del Renaixement italià, eren, d’una banda, un lament per l’amor que va ser cruelment destruït per les mans del destí i, de l’altra, una dansa febril plena dels plaers i els desitjos efímers de la vida. Combinarà els fragments d’autors del Renaixement italià i música de frottole, cançons profanes molt difoses a finals del segle XV i principis del XVI i que van precedir els madrigals.
Dijous, 18 de juliol
18.00 h Ronda laurediana (Casa Comuna)
21.00 h Phaedrus, Adònia (Església de Sant Julià i Sant Germà)
Preu: 16 euros (tarifa normal), 13 euros (tarifa reduïda), 2 euros (tarifa infantil)
Eros & Terpsícore. Danses medievals per a la seducció
La música més tradicional i la història de l’electricitat al país es donaran de la mà el dissabte 27 de juliol. La visita permetrà descobrir un element clau de la història del nostre país, les infraestructures energètiques pioneres, que es troben al Camí hidroelèctric. A les 20 hores, amb la mateixa vocació dels joglars dels segles XII, XIII i XIV, Jota Martínez Ensemble brindarà una experiència musical fidel a l’esperit de l’època també en el caràcter funcional del repertori que interpreta, que és el de convidar el públic a cantar i ballar d’una manera festiva i alegre. En el context de la mitologia grega, Terpsícore és la musa de la dansa que delecta amb els seus balls i Eros és el déu responsable de l’atracció, l’amor i la fertilitat. Les seves llegendes no es creuen, però en aquest programa es proposa una trobada casual entre aquests éssers divins durant la qual tots dos se sedueixen mútuament i fan gala dels seus millors atributs.
La reserva prèvia per a la visita es pot fer per correu electrònic a fedacultura@feda.ad o per telèfon al 739 111. Es recomana portar una estora o manta per gaudir del concert.
Dissabte, 27 de juliol
18.30 h Una passejada per la història de l’electricitat (Casa dels guardes de FEDA a Engolasters)
20.00 h Jota Martínez Ensemble, Eros & Terpsícore (Vora del llac d’Engolasters)
Gratuït
El FeMAP Social
El FeMAP social és el programa social del Festival de Música Antiga dels Pirineus que apropa la música a les persones més vulnerables o amb dificultats per accedir a la cultura. D’aquesta manera volem garantir que tinguin l’oportunitat de gaudir dels concerts i de la música del Festival, mitjançant un conjunt de propostes socioeducatives i culturals. Ha ofert aquest estiu 22 concerts adaptats a les necessitats dels tres col·lectius en els que actua: el de la gent gran, el de la salut mental i el de la diversitat funcional.