Un equip tècnic del Banc Europeu d’Inversions (BEI) s’ha desplaçat a Andorra aquest dimarts per avançar en l’estudi d’avaluació de diferents projectes proposats pel Govern en matèria de transició energètica susceptibles de rebre finançament per part d’aquesta institució europea. 

Es tracta de la segona visita que el BEI fa al país per aprofundir en el coneixement dels diferents projectes del pla d’inversió de FEDA i efectuar visites rellevants sobre el terreny. L’objectiu de les reunions tècniques és avançar en la col·laboració amb el BEI i determinar els projectes, vinculats a la millora de la sobirania energètica andorrana, que poden ser susceptibles de rebre finançament europeu.

La delegació, que aquest dimarts s’ha reunit amb els secretaris d’Estat Landry Riba, David Forné i Noëlia Souque, seguirà a Andorra aquest dimecres perquè puguin conèixer de primera mà els projectes.

La col·laboració s’inscriu en el camí encetat per Andorra d’aproximació a les institucions europees i constitueix un pas més en la diversificació de fonts de finançament internacional. Es tracta d’una possibilitat única de finançar projectes publicoprivats amb condicions preferencials que podria portar a una millora significativa del panorama energètic del país i obriria la porta al finançament d’altres projectes.

Andorra és el primer petit estat europeu no membre de la Unió Europea que coopera amb el BEI. Aquest ha estat el resultat del treball d’homologació internacional d’Andorra mitjançant l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI), al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i gràcies al procés  d’acostament  a  la  Unió  Europea  mitjançant  la  negociació  de  l’Acord  d’associació.  Sense aquestes passes, el país ara mateix no podria optar a rebre finançament del BEI.

Durant el desplaçament dels tècnics del BEI es duran a terme diverses reunions de treballs, tant a Govern com a les instal·lacions de FEDA i també es visitarà la central hidroelèctrica i el centre de control de Feda, així com la central de cogeneració d’Incles i l’ETR de la Gonarda. La delegació també podrà conèixer detalls del projecte del parc eòlic de Grau Roig i del parc solar de la mateixa zona.