La xarxa de calor d’Andorra la Vella comença a prendre forma amb l’inici de les obres de construcció per contribuir a millorar la qualitat de l’aire d’Andorra la Vella. El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha anunciat aquest dimecres que les obres ja estan en marxa, i que es continua treballant amb l’objectiu que la xarxa comenci a abastir de calor els primers edificis aquest mateix hivern.
El projecte de la central de cogeneració i la xarxa de calor de la Comella es va preveure al 2015 i està contemplat en el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra. La central permetrà recuperar la calor residual del Centre de Tractament de Residus, que actualment es desaprofita, per proveir de calefacció i aigua calenta els edificis embrancats a la xarxa. Aquesta infraestructura contribuirà així a una millora de la qualitat de l’aire a la capital, ja que permetrà eliminar les calderes de gasoil dels edificis afectats.
Els treballs de construcció de la xarxa de calor consisteixen en la instal·lació d’unes canonades que permetran transportar la calor en forma d’aigua calenta per a un ús de calefacció i aigua calenta sanitària, des de CTRASA fins al nucli urbà d’Andorra La Vella. Aquestes tasques, conjuntament amb la instal·lació d’una estació de trencament de pressions a la zona del Centre Esportiu dels Serradells, han estat adjudicades a l’empresa UTE Copsa-Acsa per un import de 1.726.810 euros.
A més, està previst que en les properes setmanes es licitin les obres de la instal·lació de cogeneració a CTRASA i la construcció de la central de suport, que es farà en paral·lel a la xarxa de calor.
L’objectiu és que els edificis més pròxims a la central puguin començar a rebre subministrament durant aquest mateix hivern, i que al llarg del 2020 es completi la primera fase de la xarxa de calor, que abastirà des del Centre Esportiu Serradells fins al Camp del Consell, alimentant al carrer de la Grau i una part de la Baixada del Molí.
La segona fase es desenvoluparà durant el 2021 i abastirà el tram restant de la Baixada del Molí, el carrer Prat de la Creu i el carrer Prada Motxilla.
En total, a la finalització del projecte es calcula que es podrien arribar a connectar a la xarxa al voltant d’una setantena d’edificis i que el consum seria similar al de 2.000 llars.
Un dels aspectes més importants del projecte és la repercussió que tindrà en la qualitat de l’aire d’Andorra la Vella, ja que un cop desenvolupat completament es calcula que permetrà eliminar emissions assimilables a les de 3.500 vehicles a l’any; donat que es podran eliminar les calderes de tots els edificis existents que s’hi embranquin, i els de nova construcció ja no hauran d’instal·lar-ne.